Syyskuu on siis mulla Säästösyyskuu ja yritän löperön elokuun jälkeen kiriä taas budjettikontrollia kiinni. Ihan ehdoton en ole, eli ostamattomuudesta ei ole siis kyse, mutta olin jo etukäteen päättänyt pyrkiä ennen kaikkea vähentämään turhia ruokamenoja. Olen yrittänyt opetella ottamaan töihin eväät, sillä viime kuukauden työpaikkalounasmenot olivat 133,16 euroa ja pahoin pelkään, että joku kuitti on karannut tuostakin, eli lähemmäs 150€ voisi helposti mennä rikki. Päätin, että pyrin siihen että 3 päivänä viikossa syön vähintään eväät ja jos ei ole erityistä syytä niin 4. Ihan jo sosiaalisista syistä haluan sen yhden päivän viikossa olla rauhassa hetken työkavereiden kanssa, joten se jääköön budjettiin.
Ilokseni huomasin, että viime vuodelta tuttu Kuluttajaliiton tempaus Hävikkiviikko on taas täällä. Tällä viikolla pitäisi siis erityisesti kiinnittää huomiota hukkaan menevään ruokaan ja kirjata ylös myöskin se rahasumma, jonka laittaa hukkaan menevän ruoan mukana roskikseen. Olen ollut niin höllä rahojen kanssa, että koen vähän epämotivoivaksi tuon pelkän hukkaan mennyt raha-ajattelun. Sen sijaan saan syyllisyyttä siitä, että meilläkin odotti kotona viikonlopun reissun jäljiltä pöydälle unohtunut paprikanpuolikas, jolla hintaa oli 60snt ostaessa eli 30snt meni hukkaan. Mutta paprika oli puolalainen tarjouspaprika ja näen nyt silmieni edessä sen, että joku on senkin paprikan kylvänyt ja kasvattanut, korjannut, säilönyt, kuljettanut Puolasta asti tänne ja purkanut (luultavasti useaan kertaan) ja puolet kaikesta tuosta työstä ja energiasta meni nyt hukkaan. Sitä en oikein - nyt kun pakotan itseni ajattelemaan asiaa - osaa antaa itselleni anteeksi. Samalla tavoin meillä kovasti kellastuu kaksikin kurkkua, koska Jii ja minä ostettiin molemmat vahingossa kurkkua erillisillä kauppakäynneillä ja nyt ei syödä näemmä kumpaakaan, "koska ei huvittanut".
Päätin siis, että vaikka keskittyisin koko syyskuun tai vaikka syksynkin vain tähän ruokahävikin pienentämiseen, niin parannukset olisivat melkoiset. Syyskuun haaste on siis absoluuttisen ruokahävikin vähentämisen suhteen käydä läpi pakastin, jääkaappi ja kuiva-ainekaappi ja syödä ne ensin tyhjäksi ja ostaa vain se, mitä ei muuten kaapista löydy kaupasta. Pelkäänpä, että siinä selvitellessä sieltä löytyy vanhoja säilykkeitä ja muuta mukavaa, mutta hyvähän sekin on tehdä itselleen näkyväksi, että näin paljon meillä tätä turhaa on tässä. Jotain arjen minimalismia sekin?
Näissä arkihaasteissa tai oikeastaan toimintatapojen muutoksissa huomaan, että multa meinaa usein loppua pitkäjänteisyys toteuttamiseen, kun tuloksena ei olekaan mitään "suurta" tai kovin selkeääkään. Mutta yritän tätäkin työstää itsessäni. Ihan ensinnä nyt siis hävikki seurantaan ja raportit ainakin tältä viikolta. Aloitan tästä, enkä keskity nyt vielä sen kummempiin lopputulemiin. Yksi juttu kerrallaan.
Ilokseni huomasin, että viime vuodelta tuttu Kuluttajaliiton tempaus Hävikkiviikko on taas täällä. Tällä viikolla pitäisi siis erityisesti kiinnittää huomiota hukkaan menevään ruokaan ja kirjata ylös myöskin se rahasumma, jonka laittaa hukkaan menevän ruoan mukana roskikseen. Olen ollut niin höllä rahojen kanssa, että koen vähän epämotivoivaksi tuon pelkän hukkaan mennyt raha-ajattelun. Sen sijaan saan syyllisyyttä siitä, että meilläkin odotti kotona viikonlopun reissun jäljiltä pöydälle unohtunut paprikanpuolikas, jolla hintaa oli 60snt ostaessa eli 30snt meni hukkaan. Mutta paprika oli puolalainen tarjouspaprika ja näen nyt silmieni edessä sen, että joku on senkin paprikan kylvänyt ja kasvattanut, korjannut, säilönyt, kuljettanut Puolasta asti tänne ja purkanut (luultavasti useaan kertaan) ja puolet kaikesta tuosta työstä ja energiasta meni nyt hukkaan. Sitä en oikein - nyt kun pakotan itseni ajattelemaan asiaa - osaa antaa itselleni anteeksi. Samalla tavoin meillä kovasti kellastuu kaksikin kurkkua, koska Jii ja minä ostettiin molemmat vahingossa kurkkua erillisillä kauppakäynneillä ja nyt ei syödä näemmä kumpaakaan, "koska ei huvittanut".
Päätin siis, että vaikka keskittyisin koko syyskuun tai vaikka syksynkin vain tähän ruokahävikin pienentämiseen, niin parannukset olisivat melkoiset. Syyskuun haaste on siis absoluuttisen ruokahävikin vähentämisen suhteen käydä läpi pakastin, jääkaappi ja kuiva-ainekaappi ja syödä ne ensin tyhjäksi ja ostaa vain se, mitä ei muuten kaapista löydy kaupasta. Pelkäänpä, että siinä selvitellessä sieltä löytyy vanhoja säilykkeitä ja muuta mukavaa, mutta hyvähän sekin on tehdä itselleen näkyväksi, että näin paljon meillä tätä turhaa on tässä. Jotain arjen minimalismia sekin?
Näissä arkihaasteissa tai oikeastaan toimintatapojen muutoksissa huomaan, että multa meinaa usein loppua pitkäjänteisyys toteuttamiseen, kun tuloksena ei olekaan mitään "suurta" tai kovin selkeääkään. Mutta yritän tätäkin työstää itsessäni. Ihan ensinnä nyt siis hävikki seurantaan ja raportit ainakin tältä viikolta. Aloitan tästä, enkä keskity nyt vielä sen kummempiin lopputulemiin. Yksi juttu kerrallaan.
Kommentit
Lähetä kommentti